Vine barza!
  acasa preconceptia sarcina nasterea bebelusul copilul sfaturi pentru tatici
NASTEREA

Nasterea sub apa (Experiente in Romania)

In orasul Victoria din judetul Brasov, femeile pot naste si sub apa. In acest mod copiii vin pe lume mult mai repede, iar mamele se chinuie mai putin.

Incepind cu 2001, la Sectia Obstetrica Ginecologie a Spitalului Orasenesc - Victoria se practica o metoda moderna de aducere pe lume a copiilor: nasterea sub apa. Peste 40 de femei au nascut sau si-au redus astfel duratele de travaliu.

Aceasta metoda rar intilnita la noi in tara a intrat in rutina in spitalele occidentale. La initiativa medicului ginecolog Cristian Baiulescu si a patroanei firmei "Guiana Import-Export" SRL Fagaras, Dana Folea (36 ani), pe atunci ea insasi viitoare mamica, s-a pus in practica metoda nasterilor sub apa.

Desi incaperea in care se practica acest tip de nasteri este foarte mica, medicul a reusit sa o puna la punct si sa o doteze cu toate cele necesare. Copiii sint adusi pe lume in acorduri de muzica clasica. Unde? Intr-o incapere de nici zece metri patrati, asemanatoare cu o baie obisnuita, se afla o vana ceva mai mare decit una normala.

Mamicile intra pe jumatate in apa, fiind apoi conectate la aparatele de supraveghere. Pentru a le insufla curaj, medicul, cu ajutorul stetoscopului, le da posibilitatea sa auda bataile inimilor micutilor pe care ii poarta in pintece.

Astfel, legatura dintre mama si fat devine si mai puternica, lucru care, recunosc toate mamele, contribuie la ameliorarea durerilor. In cazul in care medicul constata ca ritmul batailor inimii micutului scade sub 100 de batai pe minut, el hotaraste scoaterea mamei din apa, nasterea urmind sa decurga pe uscat: incetinirea pulsului este un semn de suferinta a fatului.

Culoarea pastelata in care sint zugraviti peretii incaperii, muzica placuta care insoteste intreaga activitate din micul salon au si ele rolul de a le relaxa pe viitoarele mame. Ele isi pot aduce de acasa si caseta cu muzica preferata, dar - din pacate - din lipsa spatiului, nu pot fi asistate de soti. Pina in prezent, cei 40 de copii nascuti aici au vazut lumina zilei pe ritmul melodiilor lui Andreea Bocelli, Toto Cutugno, Beverly Draven, Bach, Vivaldi.

Medicul Cristian Baiulescu este convins ca aceste piese muzicale au o influenta benefica asupra psihicului copilului, reprezentind primul lui contact cu lumea.

Dana Folea a fost convinsa ca si in Romania se poate naste sub apa In urma cu o luna si jumatate, pe cind era insarcinata in luna a opta, Dana Folea i-a propus doctorului Baiulescu sa infiinteze un salon de nasteri sub apa. "Prima mea nastere a fost deosebit de dificila. Medicii au fost nevoiti sa apeleze la cezariana pentru a ne salva viata, mie si copilului. Am vrut sa am inca un copil, dar m-am temut de o noua nastere cu complicatii. Dupa ce am citit intr-o revista despre nasterea sub apa, m-am gindit ca asta poate fi o solutie. I-am adus doctorului Baiulescu revista si, spre surprinderea mea, am gasit intelegerea si chiar dispozitia de a intreprinde ceva in acest sens" - spune Dana Folea.

Vazind ca medicul este de acord, patroana din Fagaras a transformat un salon al Spitalului Orasenesc Victoria intr-un adevarat santier. Multe dintre gravide si familiile acestora au ajutat la amenajarea si la decorarea salonului. Presata de timp, Dana Folea a sprijinit financiar punerea in practica a proiectului. Tenaci, medicul si pacienta au obtinut sponsorizari de la diferiti agenti economici din orasul Victoria. Astfel, "Viromet" SA le-a pus la dispozitie cada, dar si vopseaua necesara. Aceasta nu se va scoroji curind deoarece este un tip mai special, care se foloseste la vopsirea vapoarelor. Dana Folea a ajutat la faiantarea incaperii si a donat casetofonul din care curg spre urechile nou-nascutilor primele acorduri muzicale. "Desi mic, salonul serveste scopului pentru care a fost creat. Eu am nascut astfel foarte usor. Travaliul a durat doar trei ore. Am nascut un copil sanatos, de patru kilograme" - spune Dana.

De initiativa celor doi s-au bucurat pina acum peste 40 de femei, care au nascut aproape fara dureri. Multe femei din alte localitati vin sa nasca aici pentru a scapa de dureri La maternitatea din Victoria, de cind se practica metoda moderna de nastere, multe femei au venit pentru a-si aduce pe lume copiii.

Iuliana Gliga (24 ani) l-a nascut, in data de 25 aprilie, pe micutul Laurentiu George. "Travaliul sub apa a fost mai scurt decit la prima mea nastere, care s-a derulat pe uscat. Durata acestuia s-a diminuat de la 24 de ore la trei ore. Am suportat mai usor. Pina sa vin la maternitatea din Victoria, auzisem doar la televizor despre acest gen de nasteri, despre care nu stiam ca exista si la noi in tara. Am avut incredere in medic si astfel am avut numai de cistigat" - spune Iuliana.

Urlea Cristina (17 ani) este renumita la Spitalul Victoria pentru ca a nascut in urma celui mai scurt travaliu: "Am stat in apa, durerile mari au durat in jur de 90 de minute. Apoi am nascut. Totul s-a intimplat repede, ca fulgerul. Nasterea s-a derulat sub apa, iar eu am fost relaxata si linistita" - spune Cristina. Medicul Baiulescu spune ca, daca sarcina este normala, atunci copilul nu este pus in pericol prin nasterea in apa. Copiii nu aspira apa dupa nastere. Ei au nevoie de un suflu usor de aer in fata, ca sa-si activeze reflexul de respiratie. Bebelusii nu sint lasati sub apa. Ei sint imediat asezati la pieptul mamei, care sta deasupra nivelului apei. Astfel incit numai partea inferioara a corpului se afla in apa, pentru a evita racirea. Medicul Baiulescu spune ca foloseste si o alta metoda pentru a diminua durerile.

"Cind acestea sint deosebit de mari, inainte de a intra in apa, femeile sint asezate pe o minge mare, pe care isi apasa greutatea corpului atunci cind au contractii". Un alt element care contribuie la asigurarea unei stari psihice pozitive atit a mamei, cit si a copilului este si personalul.

Medicul Baiulescu este ajutat in munca sa de cinci asistente care sint si frumoase si adevarate profesioniste. "Nici un angajat al acestei sectii nu are voie sa adreseze cuvinte jignitoare pacientelor. Faptul ca, prin infatisare si prin modul de a ne purta, ne facem placuti are o influenta pozitiva si asupra viitoarelor mamici. Totodata, cred ca lucrul cel mai important este curatenia", spune ginecologul din Victoria. In premiera in judetul Brasov, la Maternitatea Victoria lauzele stau in aceeasi camera cu nou-nascutii Maternitatea Victoria are peste 15 saloane, dotate cu 17 paturi si cu tot atitea patuturi pentru bebelusi. Mergind pe principiul conform caruia mama si nou-nascutul trebuie sa se cunoasca si sa se obisnuiasca unul cu celalalt, doctorul Baiulescu a creat saloanele in asa fel incit sa ofere confortul unei camere de acasa.

Dotate cu telefoane, masute, scaune, patul mamei si cel al copilului, odaile devin familiare si datorita florilor, tablourilor, iconitelor si al jucariilor din incapere. "Chiar si holul Sectiei de Obstetrica Ginecologie arata ca o odaie de acasa" - spune o internista. Multe din camere au propriile bai. "Ceea ce am facut aici s-a realizat doar din sponsorizari. Mai am multe de facut, dar ceea ce-mi doresc cel mai mult este o cada mai mare si ovala, spre a o folosi ca bazin de nasteri" - spune Baiulescu. O femeie care a povestit experienta trainta - a declarat ca durerile au devenit mai puternice, dar in apa le simtea atenuate. Aparatul de supraveghere transmitea batai normale ale inimii copilului, lucru care i-a insuflat un curaj deosebit femeii aflate in travaliu. In acordurile pieselor lui Toto Cutugno, Ilieana Voilea (25 ani) a nascut, dupa patru ore de travaliu, o fetita sanatoasa de 3,450 kg. Desi contractiile erau foarte puternice, Ileana nu a scos nici un tipat. Un reporter de la un ziar national, impresionat de calmul femeii, a intrebat-o daca se abtine sa-si manifeste durerile in prezenta lui.

Medicul Baiulescu ne-a declarat insa ca, "in mod normal, tipetele gravidei trebuiau sa se auda pina in Transfagarasan, dar - cum s-a dovedit - nasterea sub apa i-a scazut durerile la jumatate".

Fiti “barbate”fetelor!

Cand am citit cateva articole la "Mamele povestind experienta nasterii", mi-am spus ca eu nu prea am ce scrie despre cum am nascut:nimic iesit din comun,nimic fenomenal. Ceea ce m-a determinat sa scriu randurile care urmeaza a fost acea "scrisoare de departe", pentru care iata, acest articol poate fi un raspuns. Si iata povestea mea, care incepe nu acum 3-4 ani, ci demult de tot, in copilaria mea: Daca ar exista un top al celor mai fricoase persoane,cu siguranta , as ocupa primul loc.

De cand ma stiu, am fost intotdeauna un exemplu elocvent de fricoasa. Inca din clasele primare, imi aduc aminte cum cele mai groaznice zile din viata mea, erau cele in care trebuia sa ne vaccinam. De fiecare data eram ultima la rand, incercand sa gasesc o portita pentru a scapa de intepatura. Din pacate ,nu reuseam niciodata. Sfarseam, invariabil, prin a lesina doar la vazul seringii. Apoi mai erau analizele de sange. Saraca mama,cat se chinuia sa ma convinga ca este neaparat necesar sa facem analiza. Avea mereu in geanta o sticluta cu apa si putina lamaie pentru cazurile de urgenta. Acum, cand am devenit o femeie in toata firea, aceasta frica nu m-a parasit. Aceleasi lesinuri la fiecare analiza de sange. Acelasi nod in stomac de cate ori a trebuit sa ma duc la medic. Am preferat intotdeauna sa ma tratez de o boala pe cale medicamentoasa. Nu am suportat si nu suport acele, cutitele, foarfecele,orice obiect contodent si durerea in general. Se poate spune ca sufar de o fobie. Cu toate acestea,in urma cu mai mult de trei ani,a sosit si clipa cand am aflat ca sunt insarcinata.

Nu m-am speriat,m-am tinut tare. Reuseam sa constientizez faptul ca o nastere este un miracol atat de mare,incat orice impediment sufletesc trebuie lasat deoparte. Din fericire pentru mine,am avut o sarcina relativ usoara:cu putine greturi si dureri,dar cu multa transpiratie si gafaieli. Pe 14 august 1998,o zi superba si torida,specifica tarii in care ma aflu,au aparut primele contractii si mi-a curs putin sange(femeile au spus ca asta inseamna ca va fi baiat,dar n-a fost sa fie asa).

Cu o seara inainte facusem o mica petrecere in 4:eu,bebe din burtica,sotul si sora mea.Mancasem cu nesat caviar si alte specialitati marine si am baut chiar o inghititura de whisky(chiar ma intreb si acum,daca aceste delicatese au vreun efect asupra declansarii nasterii).Asa ca am pornit in aceeasi formula ca in seara precedenta,spre maternitate.Bineinteles ca n-am uitat nici bagajul de spital.

La ora 9 "trecute fix",am ajuns in fata spitalului.Spre norocul nostru,doctorul tocmai sosise si el.Am intrat intr-o sala in care ritmul cardiac al lui bebe a fost monitorizat.Eram destul de calma intre contractii,si ma bucuram de cate ori se deschidea usa pentru a lasa sa intre cand pe sotul meu, cand pe sora mea.Din celelalte camere se auzeau tipete de-a dreptul infricosatoare.Am intrebat ce se intampla si mi s-a spus ca este o pacienta care a cerut o anestezie locala(in vagin).M-am cutremurat toata si mi-am luat gandul de la orice fel de anestezie. Din start nu ma gandisem la o cezariana pe "motiv de frica",deoarece frica de bisturiu si operatia in sine, ma oripilau.

Mi-am luat inima-n dinti,o cruciulita si o rugaciune in maini si am intrat in sala de nasteri.Si sunt convinsa ca toate acestea m-au ajutat sa nasc "usor" ,in masura in care o nastere normala poate fi numita usoara. Sotul meu m-a intrebat daca vreau sa stea langa mine,dar in momentul acela am simtit ca nimeni in afara de mine,medic si D-zeu nu ma poate ajuta mai bine.Asa ca din fata fricoasa,care se temea de o analiza de sange,am devenit o femeie "cool",gata sa dea piept cu cele mai groaznice dureri.Pentru ca,in paranteze fie spus,oricine spune ca durerile nasterii sunt dureroase,dar nu chiar asa,cu siguranta nu a nascut niciodata, ori este un barbat. Dupa 5 ore si 25 de minute din momentul in care am fost pusa sub observatia medicilor,am dat nastere unei fetite superbe de 4300 de gr.

Stiu doar ca reactia asistentelor ,cand au vazut ce pepenas isi face aparitia, a fost una de genul:"Waw!Doctore,ce este asta?"Reactie care m-a inspaimantat la inceput, dupa care am fost repede linistita si mi s-a explicat acel semn al mirarii.Din cauza presiunii, fetita a suferit o fractura de clavicula(pe fisa scria:left clavicular fracture) si a fost pusa sub observatie imediat(din fericire).

A trebuit sa-i imobilizam bratul stang (nu prin ghips-pur si simplu I-am prins maneca de partea din fata a hainutelor cu un ac de siguranta)si in mai putin de o luna totul a fost ok.I s-a prescris "Sterogyl"(ceva cu vitamina D din cate tin minte) pentru urmatoarele 2 luni. Din pacate,ca la multe alte nasteri unipare (adica prima nastere-sicJ) am si eu doua mari regrete:prima ar fi aceea ca nu am stiut pe parcursul nasterii prea multe amanunte:dilatatie,pozitia copilului etc.Medicii vorbeau foarte incet si intr-o limba pe care de-abia incepusem sa o cunosc.Al doilea regret ar fi acela ca nu mi-am vazut fetita imediat dupa nastere:nu stiu din ce motive a fost spalata si dusa foarte repede in sala cu nou-nascuti.

Asa ca am de gand ca la a doua nastere(o sa mai am oare curajul?)sa cer sa mi se explice totul si sa mi se arate copilul. Iar pentru cele care vor naste curand ,am si eu cateva sfaturi,desi poate ca le-ati mai citit pe acest site: inainte cu o sapatamana(asta deoarece nu se stie niciodata daca ati calculat corect sau daca bebe nu este nerabdator sa iasa) de ziua H,depilati-va.In nici un caz cu ceara depilatoare.

Folositi lama de ras,crema depilatoare sau aparatul de depilat- pentru zonele mai putin sensibile. cu cel putin doua saptamani inainte,ocupati-va putin de podoaba capilara.Cea mai potrivita tunsoare ar fi cea cu parul pana la umeri:nici prea lung,nici prea scurt,usor de pieptanat si spalat.Nu experimentati tunsori noi,pentru ca s-ar putea sa fiti dezamagita si sa va fie mai greu sa-l aranjati la repezeala. daca va veti pregati bagajul de spital cu mult timp inainte de nastere,nu uitati sa cumparati capotul,camasa de noapte (cu o deschizatura sau nasturi in fata-pentru alaptat)si papucii cu cateva numere mai mari.

Sa nu credeti ca imediat dupa nastere veti fi la fel ca inainte.Eu aratam de parca nici nu nascusem.Si mai ales picioarele le-am avut foarte umflate-a trebuit sa port un 40(in loc de 37). nu in ultimul rand,sa nu uitati sa va incaltati cu o pereche de sosete calduroase(indiferent de anotimp),inainte de a intra in sala de nasteri.In timpul travaliului si dupa nastere vi se va face foarte frig,chiar daca afara sunt 39 de grade. a!si inca un amanunt.In timpul nasterii ,probabil ca veti fi rugata sa nu atingeti abdomenul cu mainile.Asta deoarece,abdomenul va fi acoperit(cel putin asa a fost la mine)cu o panza sterila,pe care,ar urma sa fie pus copilul.Ei bine,eu nu m-am putut abtine sa-mi alin durerile prin mangaierea abdomenului,si a trebuit sa mi se schimbe panza de 2-3 ori,dupa care au renuntat si m-au lasat in pace.

Sa fie oare asta motivul pentru care nu mi-au pus fetita pe abdomen?(se stie doar faptul ca in felul acesta placenta este expulzata mai usor). si tot pentru "novice":extragerea placentei mai dureaza vreo jumatate de ora(eu crezusem ca nasc si gataJ) si este putin dureroasa.Apoi,daca vi s-a facut o epiziotomie,va mai dura si coaserea ei cel putin un sfert de ora(depinde de indemanarea medicului). am citit ca lui bebe I se va pune in mod obligatoriu o caciulita pe cap. Ei bine, aici,in Liban nu se practica acest obicei. Fetita mea a ramas cu capul descoperit pana in iarna,cand ii puneam caciulita doar cand ieseam afara. Apropo de acest lucru,cand am fost in acel an in Romania,mama si alte femei de acolo se tot mirau ca eu nu-I pun caciulita pe cap in casa. Atata timp cand in casa este o temperatura la care un adult se simte foarte bine fara caciula si incotosmonit,la fel de bine se simte si bebe al nostru.

Asta ar fi un sfat pentru mamicile actuale si viitoare:sa nu-si mai infofoleasca copiii in casa,atunci cand temperatura camerei trece de 19 grade. Dupa cum vedeti,o nastere este o adevarata stratagema ,de a carui calitate depinde foarte mult viata a cel putin doua fiinte(in cazul in care nu aveti gemeni,tripleti etc).Iar aceasta calitate depinde nu doar de medic, ci si de cea care va da nastere:viitoarea mamica.Lasati grijile,teama,neincrederea,nesiguranta la o parte.Luati-va inima in dinti,inarmati-va cu cat mai multe cunostinte despre nastere,luati toate masurile necesare pentru o nastere fara incidente.Asigurati-va de sprijinul si caldura a cel putin unei persoane iubite.

Capul sus si ,ca sa parafrazez o celebra replica,"fiti barbate ,fetelor!"

Nasterea este ceva sublim!