Vine barza!
  acasa preconceptia sarcina nasterea bebelusul copilul sfaturi pentru tatici
Ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!

Odata cu inaintarea in varsta a copilului catre aniversarea celor 3 ani, lucrurile ar trebui sa inceapa sa devina mai usoare.

Cu cei mai multi copii care au in jur de 3 ani, incepi deja sa te intelegi.

Adora sa se joace cu jucariile, isi ajuta parintii sa ii imbrace sau sa-i dezbrace, cei mai multi cer olita in timpul zilei, cu toate ca se mai pot petrece accidente ocazionale ca de exemplu atunci cand se iau cu joaca si uita ca au nevoie.

Parintii din generatiile anterioare au invatat cam la ce ar putea sa se astpete de la copilul lor de la parinti, bunici sau un alt membru al familiei. In ziua de astazi, este un fapt obisnuit ca intre membrii familiei sa existe distante de mii de km.

Astfel ca, incercam noi sa va dam unele indicii in legatura cu comportamentul unui copil de 3 ani.

Caracteristicile si comportamentul:

copilul cu varsta de 3 ani pune mai multe intrebari decat un avocat. Pentru el, nimic nu este sacru sau intim si unele intrebari va vor lasa cu gura cascata continuati sa-i cititi copilului dvs. faceti-va timp pentru plimbari sau alte activitati in afara casei jocul impreuna cu alti copii este foarte important. Permiteti-i copilului dvs. sa se joace impreuna cu alti copii. Copilul la aceasta varsta este foarte sociabil si-i place sa se joace cu alti copii de aceeasi varsta cu el. Puteti sa-i oferiti prilejul inscriindu-l la gradinita, ducandu-l in zonele special amenajate pentru joaca sau invitand alti copii la dv. acasa. este normal ca un copil la varsta asta sa aiba prieteni imaginari.

Deseori, parintii se folosesc de acesti prieteni imaginari in avantajul lor ( ca de exemplu sa va determinati copilul sa faca un anume lucru pe care-l doriti) limitati timpul petrecut in fata televizorului; nu-l utilizati pe post de baby-sitter sau ca substitut al prezentei dvs., pentru un timp indelungat. Priviti programele pentru copii impreuna cu copilul dvs. cat mai des posibil.

Nu va ingrijorati daca copilul dvs. isi exprima curiozitatea in ceea ce priveste partile corpului sau. Este normal la aceasta varsta. Si mai ales, folositi termenii corecti cand ii vorbiti despre organele genitale. Copiii la aceasta varsta incep sa constientizeze diferentele intre sexe si vor spune corect: “sunt fetita” sau “sunt baietel”.

Disciplinarea trebuie sa fie ferma si consecventa, dar trebuie facuta cu dragoste si intelegere. Laudati-va copilul atunci cand se poarta frumos sau cand da dovada de indemanare. copiiilor de 3 ani le place sa faca multe lucruri pentru ei insisi. copiii de 3 ani nu inteleg comentariile ironice si nu pot spune cu exactitate cand unul din parinti glumeste.

De exemplu, nu incercati sa va prefaceti ca va lasati copilul in magazin daca acesta se poarta urat. Nu va intelege gluma, va crede ca-l parasiti cu adevarat. copilul dvs. va continua sa-si manifeste atasamentul de un anume obiect care-i confera siguranta ( de exemplu o paturica, o jucarie preferata, etc). Este normal si il va abandona atunci cand va fi pregatit sa o faca.

Faceti plimbari scurte cu toata familia. Copiii la aceasta varsta obosesc usor si activitatile de durata ii obosesc si ii irita.

Trebuie sa incepeti sa va ganditi la a-l inscrie la o gradinita. Parintii care lucreaza, au posibilitatea sa aleaga o gradinita cu program prelungit, dar chiar si copiii ai caror mamici stau acasa trebuiesc angrenati intr-o forma sau alta intr-o activitate organizata., chiar si numai cateva zile pe saptamana. Acest lucru ii va permite mamei cateva ore de respiro si-i va da posibilitatea copilului sa-si faca prieteni noi.

Succesul sau insuccesul integrarii in colectivul de la gradinita va depinde de maturitatea copilului si de calitatea gradinitei respective.

De exemplu, daca vedeti ca copilul dvs. devine anxios si se agata cu disperare de dvs. pentru a-l lua acasa, inseamna ca nu este inca pregatit pentru a merge la gradinita.

daca asteptati un nou bebelus, discutati acest lucru cu medicul copilului dvs. pentru a va explica cum trebuie sa-l pregatiti pentru acest eveniment. Disciplinarea oferiti-i copilului posibilitatea de a alege ori de cate ori este posibil, dar alegerea trebuie limitata (de ex: “te imbrac cu bluza rosie sau cu cea verde?”).

Nu-i puneti niciodata copilului intrebari de genul: “vrei sa faci baie in seara asta?” daca nu sunteti pregatit sa acceptati un refuz.

Utilizati cei doi “I” ai disciplinarii : Ignorarea si Izolarea in loc de tipete si batai. Cand incercati sa-l disciplinati, izolati persoana copilului de comportamentul sau: “te iubesc, dar nu-mi place sa te vad ca umbli la televizor”.

Oferiti-i alternative: “Nu, nu te poti juca cu telefonul, dar te poti juca cu cutia asta”

Evitati starile conflictuale. Nimeni nu castiga din asta! Copilul de 3 ani foloseste inca izbucnirile de furie ca pe o arma. Raspundeti la acest tip de manifestare folosind cei doi “I” – ignorare si izolare (time out!)

Disciplinarea trebuie facuta cu consecventa.

Nu faceti promisiuni pe care nu le puteti tine. Daca ati promis ca veti face ceva anume, trebuie sa faceti lucrul respectiv!

Dezvoltarea poate sa numeasca desenele dintr-o carte poate sa numeasca cel putin o culoare isi cunoaste numele, varsta si sexul incepe sa utilizeze pronumele se poate imbraca si incalta singur dare are nevoie de ajutor pentru a-si incheia nasturii sau a-si lega sireturile este capabil sa mearga cu tricicleta poate sari sau poate sa stea intr-un picior poate (din pacate!) sa deschida usile mai mult de 50% din ceea ce spune este inteligibil.

Pot aparea scurte episoade de balbaiala in aceasta perioada. Intelege cuvinte ca: rece, obosit, infometat. Intelege sensul pentru “in” sau “deasupra”, “mic - mare”. Ingrijirea dintilor spalati-l pe dinti de 2 ori pe zi cu o periuta speciala si cu pasta putin fluorurata (pentru copii) faceti-i un control stomatologc, daca nu ati facut inca lucrul acesta limitati cantitatea de sucuri si dulciuri determinati-l sa nu mai foloseasca suzeta, daca inca o foloseste

Alimentatia: pofta de mancare va creste, dar nu va fi pe masura dorintei unor parinti sau bunici. “Copilul meu nu mananca”, se plang majoritatea parintilor cu copii de 3 ani. Tineti minte, problemele de alimentatie apar atunci cand parintii au pretentia ca copilul lor sa manance mai mult decat are el nevoie, sau isi fac prea multe probleme in legatura cu ce anume mananca acesta.

copilul de 3 ani ar trebui sa se descurce din ce in ce mai bine atunci cand este lasat sa manance singur.. in timpul mesei, copilul isi solicita uneori parintii pentru a-i da sa manace si face pe “lenesul” evitati sa-i dati nuci, alune, dropsuri, struguri intregi, hot-dog sau bucati mari de legume crude.

Evitati dulciurile si mancarea grasa.

incercati pe cat posibil, sa mancati cu totii la masa incepeti sa-l invatati bunele maniere in timpul mesei si incurajati discutiile intre membrii familiei inchideti televizorul atunci cand va asezati la masa Somnul: copilul de 3 ani are inca nevoie de somnul de pranz teama de intuneric, de zgomote puternice, de tunete si fulgere, este obisnuita pentru aceasta varsta pastrati ritualul pentru culcare.

Lasati aprinsa o lumina noaptea, dati-i paturica sau jucaria preferata, sau orice altceva ii poate atenua teama de intuneric. cititi-i copilului ori de cate ori este posibil inainte de a stinge lumina. cosmarurile il pot trezi pe copilul dvs. din somn. Acestea pot fi provocate de anumite schimbari sau de stres. Linistiti-l si duceti-l inapoi in patutul lui. Folosirea olitei multi copii cu varsta de 3 ani cer olita pe timpul zilei dar nu reusesc sa ramana uscati peste noapte. Altii se trezesc si noaptea cand au nevoie la olita. Trebuie sa retineti ca, varsta la care copiii reusesc sa ramana curati in permanenta variaza de la caz la caz si se bazeaza pe momentul in care acestia sunt pregatiti sa o faca si mai ales pe atitudinea pozitiva a parintilor vis-à-vis de acest subiect evitati sa-i spuneti copilului ca este rusine daca poarta scutece de unica folosinta.

In loc de aceasta, aratati-i copilului ce mandru sunteti de faptul ca cere olita sau ca reuseste sa ramana curat. unii copii amana folosirea olitei pentru a-si manipula in acest fel parintii sau altii uita pur si simplu sa o faca pentru ca sunt foarte ocupati cu joaca.

Incercati sa nu faceti o tragedie din asta! Siguranta: responsabilitatea prevenirii accidentelor este trecuta usor-usor in sarcina copilului pe masura ce acesta creste.

Inca este necesar ca parintii sa nu lase la indemana copiiilor de 3 ani obiectele periculoase si substantele otravitoare, si sa-i protejeze de pericolele din interiorul sau exteriorul locuintei. insistati sa nu se fumeze in casa sau in masina incepeti sa va invatati copilul adresa, numele complet si numarul de telefon daca merge cu tricicleta, invatati-l regulile de autoprotectie in masina, puneti-l pe bancheta din spate si fixati-i cu atentie centura de siguranta.

Amintiti-va ca este imposibil sa va protejati copilul in cazul unui accident chiar daca-l tineti dvs. instalati-va in locuinta detector de gaze nu va lasati copilul niciodata singur in apa, nici chiar pentru cateva secunde.

La mare, puneti-i o vesta de salvare daca va plimbati cu barca. fiti atenti unde depozitati obiectele si substantele periculoase cum ar fi: cutite, detergenti, cuie, ciocane, diluanti, insecticide, benzina, petrol, gaz, medicamente, s.a.m.d. Tineti substantele periculoase in ambalajul original. Nu le puneti niciodata in sticle de suc sau in cutii in care au fost alimente.

In cazul in care copilul a ingerat o substanta otravitoare, pastrati sticluta pentru a i-o arata doctorului (pe care, evident, il veti chema imediat) nu cumparati jucarii care pot fi desfacute in bucatele mici .

Sufocarea datorata cauza pungilor de plastic sau a baloanelor este frecventa la varsta aceasta. supravegheati-va copilul daca se joaca in apropierea unei sosele. Amintiti-va ca un copil de 3 ani nu intelege semnificatia cuvantului “pericol” fiti foarte atenti atunci cand folositi masini de taiat iarba, coase sau alte obecte asemanatoare nu va lasati niciodata copilul singur in casa sau in masina continuati sa folositi crème de protectie daca va expuneti copilul la soare intre orele 10 – 15.

avertizati-va copilul sa fie atent in preajma cainilor straini , care au pui sau a celor care mananca. incepeti sa va invatati copilul sa nu vorbeasca cu persoanele necunoscute

Bolile: copilul dvs. probabil ca va avea in continuare infectii respiratorii, cum ar fi: raceli, infectii ale urechilor sau ale sinusurilor. Aceste probleme frecvente ii pot stresa pe parinti.

Din pacate, majoritatea bolilor sunt inevitabile, mai ales daca copilul dvs. merge la gradinita sau daca are frati mai mari care frecventeaza colectivitatea. cand copilul dvs. este bolnav, medicul dvs. va prescrie tratamentul adecvat.

Amintiti-va, majoritatea bolilor la aceasta varsta sunt de natura virala, deci nu-i dati fara prescriptie antibiotice, mai ales ca acestea nu vor grabi vindecarea.